Υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την υγεία ως το πολυτιμότερο αγαθό. Τι είναι όμως η υγεία; Υπάρχουν πολλοί ορισμοί, ο αγαπημένος μου όμως είναι ο παρακάτω:

Υγεία είναι η κατάσταση εκείνη που χαρακτηρίζεται από ανατομική, φυσιολογική και ψυχολογική ακεραιότητα. Είναι η ικανότητα να εκτελούμε το ρόλο μας στην οικογένεια, την εργασία και την κοινότητα γύρω μας. Είναι η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της ζωής, το ψυχολογικό και κοινωνικό άγχος. Είναι το αίσθημα της ευδαιμονίας και η ελευθερία από το ρίσκο μίας ασθένειας και του πρόωρου θανάτου. (Ιατρικό λεξικό Medilexicon).

Στην Αγγλική, η λέξη υγεία (health) προέρχεται από την αρχαία λέξη “hale” που σημαίνει, «το όλον, το να είσαι ολοκληρωμένος και σώφρων, το ευ ζην».

Επομένως, η υγεία είναι μία ολιστική έννοια, που συμπεριλαμβάνει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Εμπερικλείει έννοιες όπως η ελευθερία, η ακεραιότητα, η προσαρμοστικότητα και η επινοητικότητα, που είναι απαραίτητες για τη ζωή.

Αν πηγαίνατε σε ένα νοσοκομείο και λέγατε ότι θέλετε να γίνετε πιο υγιείς και ολοκληρωμένοι, τι θα σας λέγανε; Αν λέγατε ότι θέλετε να βελτιώσετε την ακεραιότητα, προσαρμοστικότητα και την επινοητικότητα του μυαλού και του σώματός σας; Τι θα λέγανε τότε; Μάλλον θα σας κοιτούσανε σαν τρελό και ίσως να σας λέγανε: «έλα σε μας, όταν αρρωστήσεις».

Αυτό συμβαίνει, γιατί το σύστημα υγείας που έχουμε εστιάζει περισσότερο στη διαχείριση της ασθένειας, παρά στην προαγωγή της υγείας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι, αν έχεις χάσει αρκετά από τη σωματική και νοητική σου ακεραιότητα, προσαρμοστικότητα και αίσθηση του «όλου», το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι κάποιου είδους ασθένεια, είτε σωματική, είτε πνευματική.

Είναι οι ασθένειες ξεχωριστές οντότητες που μας «επιτίθενται» και προκαλούν κακή υγεία ή η κακή υγεία μάς οδηγεί στην ασθένεια; Στη χειροπρακτική πιστεύουμε ότι πρώτα χάνουμε την υγεία μας και η ασθένεια είναι το επακόλουθο αποτέλεσμα.

Το ιατρικό σύστημα θα προσπαθήσει να ζευγαρώσει τα συμπτώματά μας με μία ασθένεια. Αυτή τη διαδικασία την αποκαλούμε διάγνωση. Αν μπορεί να γίνει μία διάγνωση, το επόμενο βήμα συνήθως είναι να χορηγηθεί κάποιο φάρμακο, για να διαχειριστούμε την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα, παρά η αιτία. Σημαίνει ότι υποστηρίζεστε για να νιώσετε άνετα, ενώ η υγεία σας είναι ακόμη σε άσχημη κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος που η αιτία τόσων χρόνιων ασθενειών παραμένει άγνωστη και τα φάρμακα που χορηγούνται χρειάζεται να λαμβάνονται εφ’ όρου ζωής. Τα περισσότερα φάρμακα δεν είναι σχεδιασμένα για να σας βοηθήσουν να γίνετε καλά, αλλά για να διαχειριστούν την ασθένειά σας.

Το σύστημα υγείας που έχουμε αντικρούει τον ορισμό που το ίδιο δίνει για την υγεία. «Βελτίωση της υγείας» και «διαχείριση της ασθένειας» δεν είναι το ίδιο πράγμα. Σύμφωνα με τον ορισμό της χειροπρακτικής για την υγεία, το αποτέλεσμα της θεραπείας θα πρέπει να είναι βελτίωση στην ανατομική, σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα. Αυξημένη απόδοση στην εργασία, στην οικογένεια, στους κοινωνικούς ρόλους, προσαρμοστικότητα στο άγχος, αυξημένη αίσθηση ευδαιμονίας και λιγότερος φόβος. Ποιος δε θα τα ήθελε όλα αυτά; Οι περισσότεροι άνθρωποι τα χρειάζονται, είτε έχουν μία ασθένεια, είτε όχι.

Η δουλειά μας ως χειροπρακτικoί είναι η φροντίδα της υγείας, σύμφωνα με τον ορισμό της υγείας. Οι τεχνικές μας είναι σχεδιασμένες για να υποστηρίξουν τη βελτίωση όλων των παραγόντων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αξιολογούμε τη βελτίωση στην ανατομία, τη φυσιολογία και την ψυχολογία, μέσα από τις αλλαγές που παρατηρούμε στη στάση και τη γλώσσα του σώματος, τα επίπεδα έντασης, τη διάθεση και την αντίδραση στο άγχος. Αν όλα αυτά παρουσιάζουν βελτίωση, τότε γίνεστε πιο υγιείς. 

Ένα άλλο παράδοξο της ασθένειας είναι ότι είναι το αντίθετο της ευδαιμονίας. Αντί να διαχειριζόμαστε την ασθένεια, αναπτύσσουμε την ευδαιμονία. Καθώς αναπτύσσουμε την ευδαιμονία, δημιουργούμε ένα περιβάλλον που είναι ασύμβατο με την ασθένεια. Γι’ αυτό, ένα μεγάλος εύρος ασθενειών αντιμετωπίζεται μέσα από τη φροντίδα της υγείας. Καθώς φροντίζετε την υγεία σας, γίνεστε λιγότερο συμβατοί με την ασθένεια. Το σώμα και το μυαλό σας περιέχουν μεγάλο δυναμικό θεραπείας, το οποίο μπορεί να απελευθερωθεί μέσα από τη φροντίδα της υγείας. Ποια κατεύθυνση έχετε επιλέξει; Κοιτάξτε ξανά τον ορισμό της υγείας. Πώς είστε;

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ 

Διαβάστε πληροφορίες σχετικά με παθήσεις που αφορούν στη σπονδυλική σας στήλη.